2013-11-13 10:15
Przepisy na smakowitego sandacza - czekamy na wasze propozycje !!!
Filet z sandacza pod zielon膮 i chrupi膮c膮 pierzynk膮
Ryby je艣膰 (po)trzeba! S膮 O-mega zdrowe, wi臋c nale偶y je je艣膰 przynajmniej raz w tygodniu. Ja osobi艣cie uwielbiam je艣膰 ryby w臋dzone, sma偶one, pieczone - prawie ka偶de, mo偶e mniej te z puszki... Niedawno zrobi艂am filety z sandacza ale 偶eby by艂o jeszcze bardziej zdrowo' postawi艂am na ziele艅, a dok艂adniej na zielon膮 mieszank臋 z natki pietruszki, koperku i rze偶uchy. Chrupko艣ci i ciekawego smaku dodatkowo doda艂y pra偶one bakalie - jednak musz臋 tu podkre艣li膰, 偶e jest to dobre po艂膮czenie tylko gdy filety nie maj膮 o艣ci! Ca艂o艣膰 prezentuje si臋 i smakuje idealnie.
Sk艂adniki:
500 g filet贸w z sandacza
1 p臋czek pietruszki
1 p臋czek koperku
Odrobin臋 rze偶uchy (opcjonalnie)
Sok z po艂owy cytryny
Gar艣膰 s艂onecznika 艂uskanego
Gar艣膰 migda艂贸w w p艂atkach
Przyprawy: s贸l, pieprz czarny
Spos贸b przygotowania:
Filety rozmrozi膰, a nast臋pnie skropi膰 sokiem z cytryny, posoli膰 i popieprzy膰 z ka偶dej strony. Pietruszk臋, koperek poszatkowa膰 i wrzuci膰 do miski, dorzuci膰 rze偶uch臋. Nast臋pnie such膮 patelni膮 rozgrza膰, wrzuci膰 na ni膮 s艂onecznik, p艂atki migda艂贸w i pra偶y膰 do czasu a偶 nabior膮 艂adnego koloru. Podpra偶one bakalie dorzuci膰 do miski z zielonymi sk艂adnikami i wszystko dobrze wymiesza膰. P贸藕niej poszczeg贸lne filety sandacza u艂o偶y膰 na folii aluminiowej, a nast臋pnie na ka偶dy z nich po艂o偶y膰 dodatki i szczelnie zawin膮膰 foli臋. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180st C przez oko艂o 25 minut, przy czym na 5 minut przed zako艅czeniem pieczenia otworzy膰 foli臋 aby sok cz臋艣ciowo odparowa艂.
藕r贸d艂o: www.znajdzprzepisy.pl
____________________________________________________________________________________
Pyszny pstr膮g pieczony z zio艂ami - palce liza膰 !
Oto przepis na pstr膮ga, kt贸ry ostatnio wypr贸bowa艂am i bardzo przypad艂 mi do gustu. Przygotowanie dania zaj臋艂o mi nieco ponad godzin臋. Do ryby proponuj臋 ziemniaki i sa艂at臋 albo bukiet warzyw.
Przedstawiam tu przepis dla 1 osoby.
Przepis na pstr膮ga - sk艂adniki:
- 1 pstr膮g
- po 艂y偶ce suszonej (lub 艣wie偶ej i posiekanej) zielonej pietruszki i kolendry
- 艂y偶ka mas艂a
- niewielka cebula
- p贸艂 cytryny
- s贸l i pieprz.
Przepis na pstr膮ga - spos贸b przygotowania:
Pstr膮ga oczy艣膰, nie odcinaj膮c g艂owy i ogona, wytnij oczy i skrzela. Nast臋pnie op艂ucz go, osusz, skrop sokiem z cytryny i odstaw na kwadrans. Po艂贸偶 ryb臋 na dosy膰 du偶ym kawa艂ku folii aluminiowej, wysmarowanej wcze艣niej mas艂em. Przypraw sol膮 i pieprzem, posyp pietruszk膮, kolendr膮 i posiekan膮 drobno cebul膮. Z艂贸偶 foli臋 i szczelnie j膮 zaci艣nij. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 - 200 stopni i wstaw ryb臋 na 20 minut (je艣li po tym czasie nie b臋dzie dobrze upieczona, przed艂u偶 czas o kilka minut). Pod koniec pieczenia rozwi艅 foli臋. Gdy ryba b臋dzie zarumieniona, wyjmij j膮 z folii i prze艂贸偶 na talerz. Smacznego!!!
Jak widzisz, ten przepis na pstr膮ga nie wymaga u偶ycia du偶ej ilo艣ci t艂uszczu. Ryba z piekarnika jest du偶o zdrowsza i bardziej dietetyczna od sma偶onej, tym bardziej rekomenduj臋 ten spos贸b przygotowania.